De ce să folosesc bețe telescopice? Care sunt beneficiile bețelor telescopice? Cum mă ajută bețele telescopice la drumeție?
Sunt câteva întrebări la care avem răspunsuri.
Iată 10 motive să folosești bețele telescopice:
1. Permit brațelor să te ajute la înaintare. Fie că mergi pe drum drept, fie că urci o pantă abruptă.
2. Reduc impactul simțit de picioare, genunchi, glezne și tălpi. Acest lucru este valabil mai ales la coborâre. Studiile au demonstrat ca bețele telescopice reduc cu 25% forța compresivă depusă pe genunchi.
3. Pot fi folosite la înlăturarea obstacolelor de pe traseu: crengi uscate căzute pe poteca, tufe cu spini, urzici, jnepeniș, făcându-ți astfel traseul mai comfortabil.
4. Mersul cu bețele telescopice te ajută la stabilirea și păstrarea unui ritm constant, ceea ce îți poate mări viteza. Acest lucru este în special valabil pe drum drept.
5. Cele două puncte suplimentare de contact cu solul măresc tracțiunea pe suprafețele alunecoase precum noroi, zăpadă sau grohotiș.
6. Te ajută să-ti menții balansul pe terenul dificil, ca de exemplu la traversarea unui pârâu, la traversarea unui trunchi de copac sau la travesarea unui pod alunecos. În aceste situații, folosind bețele telescopice te vei mișca mai rapid și mai ușor.
7. Pot servi ca obiect de sondare a terenului pentru a-ți furniza mai multe informații decât poți obține vizual. De exemplu: adâncimea apei sau a zăpezii.
8. Te pot ajuta să te aperi de câini, șerpi, sau de alte pericole apărute pe traseu.
9. Preiau o parte din greutatea purtată în spate. De exemplu, dacă ai un rucsac greu și iei o pauză, sprijinirea pe bețe te va face să te simți mai comfortabil.
10. Pot fi folosite în cazuri de urgență ca atelă sau la clădirea unui adăpost.
Materiale bețe telescopice:
- Fibră de carbon - Fibra de carbon este un material ultraușor, întărit cu fibre. Bețele din fibră de carbon sunt o alegere populară printre cei care doresc să facă drumeții cu greutate redusă sau de către cei care își țin bețele în rucsac până când întâlnesc un teren mai dificil. În timp ce fibra de carbon este foarte puternică, este mai puțin durabilă decât aluminiul. Dacă ești genul de drumeț care se bazează mult pe bețe pentru a-ți menține echilibrul, bețele de carbon ar putea să nu fie pentru tine. Dacă un băț din fibră de carbon se va rupe, acest lucru îți afectează echilibrul. Deoarece fibra de carbon este ultraușoară și necesită un proces mai complicat pentru fabricare, este considerabil mai scumpă decât aluminiul.
- Aluminiu - Aluminiul este un metal super durabil și decent de ușor, care poate rezista multor șocuri. Bețele din aluminiu sunt fiabile și tind să fie mult mai accesibile decât cele din fibră de carbon. Un băț de aluminiu, se va îndoi de obicei, în loc să se rupă. Asta înseamnă că poate fi mult mai ușor să-ți recâștigi echilibrul înainte de a cădea dacă bățul ar ceda. Aluminiul este puțin mai greu decât fibra de carbon, iar dacă îți ții bețele în rucsac cea mai mare parte a timpului în timp ce faci drumeții, este posibil să nu fie cea mai bună alegere.
Materialul manșonului:
- Plută - Este confortabil, durabil și poros, astfel încât poate elimina transpirația din mâini și poate preveni veziculele. Singurul dezavantaj real al plutei este că tinde să fie mai scump decât alte materiale.
- Spumă - Spuma este un material confortabil și, în general, mai accesibil. Se va uza mai repede decât pluta sau cauciucul, dar este încă destul de durabil.
- Cauciuc - mânerele din cauciuc sunt foarte durabile și, în general, accesibile, dar tind să fie cele mai puțin confortabile. Pot fi greu de prins dacă mâinile tale devin transpirate și este mai probabil să provoace vezicule pe mâini.
Design-ul bețelor:
- Telescopice - Bețele telescopice au cea mai mare capacitate de reglare, fiind ideale pentru cei cărora le place să ajusteze înălțimea bețelor de trekking în funcție de teren. Acest lucru este, de asemenea, util dacă intenționați să vă folosiți bețele de trekking ca bețe de cort. Bețele telescopice tind să cântărească puțin mai mult decât bețele pliable și fixe, datorită alocației de lungime suplimentară. Acesta este cel mai comun design de băț.
- Pliabile - Belțele pliabile sunt, în general, cel mai ușor și mai compact design. Au trei piese care sunt ținute împreună printr-un cablu de tensiune intern și de un mecanism de blocare cu buton. Bețele cu trei pliabile sunt ideale pentru cei care fac alergări montane.
- Fixe - Bețele cu înălțime fixă nu sunt foarte obișnuite, deoarece sunt greu de depozitat în rucsac atunci când nu sunt în uz. Designul fix este mai tipic pentru bețe de schi. Nu recomandăm folosirea bețelor de schi pentru drumeții, deoarece cele două stiluri necesită înălțimi diferite și au forme diferite pentru sporturile respective.
Este important ca bețele să fie ajustate la dimensiunea potrivită pentru a te bucura pe deplin de drumeție. Bețele care sunt prea înalte îți vor împinge corpul înapoi și ar putea cauza disconfort în zona umerilor. Bețele care sunt prea scurte te vor face să te apleci în față și îți poate încorda spatele. Când ții bețele de manșon, coatele ar trebui să fie situate într-un unghi drept. Acest lucru va asigura o postură bună și va maximiza confortul și eficacitatea.
Tehnica de mers
Cel mai eficient mod de a merge este să pășești cu bățul opus piciorului cu care calci. Deci, dacă pășești cu piciorul drept, ar trebui să pui bățul stâng jos, iar bățul ar trebui să atingă solul în apropierea locului în care se află piciorul din spate pentru a te propulsa înainte. Această metodă poate necesita ceva practică, dar vei descoperi că intri într-un ritm mult mai bun după câteva încercări.
Alege-ți bețele telescopice preferate aici.