Vânt, ploaie, frig, zăpadă … unii ar numi-o vreme „proastă”.
Dar dacă ești ca și noi, care iubim natura și timpul petrecut în aer liber, nu vei fi ușor de ținut în casă, corect?
Și chiar nu este nevoie. Cât de „rea” va fi experiența depinde în mare măsură de cât de ”bune” sunt hainele tale. După cum spune un proverb norvegian, nu există vreme rea, ci doar îmbrăcăminte neadecvată.
Deci, îmbrăcămintea potrivită trebuie, în primul rând, să fie etanșă. Dar hainele impermeabile nu sunt nimic fără respirabilitatea lor. La urma urmei, o simplă folie este rezistentă la apă, dar dacă ai purta-o în drumeție, ai transpira ca un alergător de maraton. Să vedem ce înseamnă acest grad de respirabilitate și de unde vine?
Impermeabilizarea este simplă: dacă apa din exteriorul îmbrăcămintei nu intră în interior, lucrul este impermeabil, nu? Ei bine, da și nu. Există grade de impermeabilitate în îmbrăcămintea outdoor și iată de ce.
Mai simplu spus, o membrană rezistentă la apă/respirabilă este un strat foarte subțire de politetrafluoroetilenă expandată (PTFE), un polimer sintetic (adică o foaie de plastic) care conține găuri prea mici pentru ca moleculele de apă să treacă prin ea, însă suficient de mari încât să permită trecerea vaporilor de transpirație. Deci, picăturile de ploaie nu pot intra, dar transpirația iese în exterior. Obținerea dimensiunii găurilor perfecte pentru a maximiza ambele operațiuni este dificilă, plus scumpă. În general, cu cât este mai respirabilă o membrană complet impermeabilă, cu atât va fi mai scumpă producerea acesteia.
CE INSEAMNĂ MAI EXACT REZISTENȚA LA APĂ ȘI RESPIRABILITATEA?
Impermeabilitatea
Coloana de apă, măsurată în milimetri (mm), este o măsură a rezistenței la apă a unei țesături. În cazul unei membrane de 10k sau 10.000 mm, dacă așezați un tub cu diametrul de 1” (2,54 cm) peste țesătură, îl puteți umple cu apă până la o înălțime de 10.000 mm (10m) înainte ca apa să înceapă să se scurgă. Cu cât este mai mare numărul sau „coloana de apă”, cu atât țesătura este mai rezistentă la apă.
Respirabilitatea
Este exprimată în termeni de câte grame (g) de vapori de apă pot trece printr-un metru pătrat (m²) de țesătură din interior spre exterior într-o perioadă de 24 de ore. În cazul unei țesături de 20k (20.000 g/m²), înseamnă un transfer de 20.000 grame de umiditate. Cu cât numărul este mai mare, cu atât este mai respirabil materialul. Cu precizarea că această cifră este doar pentru membrană, nu și pentru produsul final.
Construcția jachetei va avea, de asemenea, o influență asupra confortului. La o jachetă cu trei straturi, membrana (stratul mijlociu) este lipită de fața exterioară a materialului și țesută de un strat protector interior. Într-un jachetă de 2,5 straturi, stratul țesut este înlocuit cu o „jumătate” de strat pentru a proteja membrana. Aceasta este o soluție mai ușoară, dar nu protejează membrana și, de asemenea, nu are o senzație atât de plăcută în contact cu pielea.
Să nu uităm să spunem că, foarte important în păstrarea impermeabilității este laminarea cusăturilor pe interior. Oricât de mici ar fi găurile făcute de acele de cusut, ele pot lăsa apa să treacă spre interior. În acest fel, chiar și materialele cele mai rezistente la apă, respirabile și rezistente la vânt, pot lăsa umiditatea să pătrundă, creând astfel o senzatie de discomfort, dacă cusăturile nu sunt complet etanșate.
Nu ultimul lucru care trebuie luat în considerare este DWR (Durable Water Repellency), tratamentul chimic care se aplică la exteriorul hainelor impermeabile pentru a face ca apa să nu stea pe material. Acest tratament se uzează de-a lungul timpului și, deși dispariția sa nu afectează în niciun fel performanța membranei, fără ea, ploaia va pătrunde în țesătură și atunci afectează semnificativ respirabilitatea hainelor. Prin urmare, pentru a maximiza respirabilitatea jachetei tale, ar trebui să o speli cu detergent moale special pentru a menține DWR-ul și a-l împrospăta în mod regulat.
Vezi oferta de detergenti speciali
WATER REPELLENT VS WATERPROOF
Water repellent (rezistent la apă) poate suporta câteva picături de apă sau chiar o ploaie ușoară. Dar, cu un timp mai lung petrecut în ploaie sau ploi mai abundente ori ninsoare, te vei uda.
Waterproof (impermeabil) este măsura în care un produs ține într-adevăr apa departe de corpul tău.
Așadar, bucură-te de tot ce are natura de oferit, chiar și pe o vreme capricioasă. Profită de evoluția tehnologiei în domeniul outdoor, petrece-ți timpul în tihnă în natură fără a pierde din confort și adună energie pentru zile mai zbuciumate.
Nu lăsa niciodată vremea să-ți schimbe planurile!