CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE CORZILE FOLOSITE ÎN ALPINISM ȘI ESCALADĂ?

CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE CORZILE FOLOSITE ÎN ALPINISM ȘI ESCALADĂ?

Coarda rămâne cel mai important obiect de siguranță din echipamentul unui alpinist sau cățărător, iar de calitatea și folosirea ei corectă depinzând securitatea și viața membrilor echipei. Ea este de mai multe tipuri.

COARDA STATICĂ ȘI SEMISTATICĂ

Este folosită cu precadere în alpinism industrial, lucru la înălțime, speologie, operațiuni de salvare, ridicare/coborâre sarcini mari, în construcții, etc. Are ca principală caracteristică faptul că se întinde foarte puțin.

  • De tip A: este utilizată pentru lucru la înălțime și salvare, precum și în sepeologie.

  • De tip B: este o coardă de diametru mai mic, rezistă la o sarcină mai mică decât cea de tipul A și poate fi folosită numai pentru rapel.

Principalul indicator al unei corzi statice este elongația, care nu trebuie să depășească 5%, iar al doilea indicator este rezistența acesteia, care nu poate fi sub 22Kn.


COARDA DINAMICĂ

Este folosită cu precădere în alpinismul sportiv, în escaladă sportivă și pentru trasee de mai multe lungimi de coardă. Principala ei caracteristică este capacitatea de întindere și de absorție a energiei. Toate corzile dinamice de alpinism sunt formate dintr-un miez, care asigură rezistența și performanțele dinamice ale ei și o manta exterioară, care protejează miezul de factorii exteriori (uzură, tăiere, produse chimice, umiditate, radiații, etc).

Corzi Maramont Cluj

       

              Corzile dinamice se împart în 4 categorii:                  

• Coarda simplă (single rope)
• Semicoardă/dublă) (half rope)
• Coarzi gemene (twin rope)
• Coardă triplu certificată
 









Coarda simplă este concepută astfel încât să fie singura legătură între alpinist și sistemul de asigurare. Sunt recomandate pentru traseele verticale, drepte, cu puține devieri stânga – dreapta. Coarda simplă este cea mai întâlnită alegere a alpiniștilor.

  • Diametrul lor variază de la 8.5 la 11 milimetri

  • Elongația statică nu trebuie să depășească 10 %

  • Elongația dinamică nu trebuie să depășească 40 %

  • Forța maximă de impact nu trebuie să depășească 12 kN, cu o masă de 80 kg

  • Trebuie să reziste la minimum 5 căderi fără a se rupe

  • Sunt identificate de simbolul “1” inserat întru-un cerc și imprimat la unul din capete.

     

Semicoarda se folosește în traseele lungi de alpinism( trasee de mai multe lungimi), pentru că prezintă mai multe avantaje decât coarda simplă. Întotdeauna se folosesc două semicorzi, acestea fiind concepute pentru a fi folosite în pereche. Semicorzile se trec alternativ prin dispozitivele de ancorare pe rutele complicate, reducând frecarea corzii cu stânca și astfel prevenind ruperea ei. Corziile duble permit efectoarea unor rapeluri mai lungi și pot fi folosite doar câte una în anumite situații.

 
  • Diametrul lor variază de la 7.3 la 9 mm                                                      

  • Elongația statică nu trebuie să depășească 12 %

  • Elongația dinamică nu trebuie să depășească 40 %

  • Forța maximă de impact nu trebuie să depășească 8 kN, cu masă de 5 kg  

  • Trebuie să reziste la minimum 5 căderi fără a se rupe

  • Sunt identificate de simbolul “1/2” inserat intru-un cerc și imprimat la unul din capete
     

Coarda geamană se folosește pentru asigurare. Denumirea vine de la faptul că se folosesc două corzi care se asigură concomitent și se comportă ca o singură coardă. Este preferată pentru trasee cu probabilitate de retragere întrucât se poate efectua rapelul pe toata lungimea corzii. 

Două corzi gemene înlocuiesc o coardă simplă, asigurând ambele corzi în aceeași carabinieră. Prezintă câteva avantaje considerabile față de coarda simplă: forța dinamică maximală este mai redusă, numărul de căderi este mai mare, înalțimea de coborâre în rapel este dublă.

  • Diametrul lor variaza de la 7 la 8 mm

  • Elongația statică nu trebuie să depășească 10 %

  • Elongația dinamică nu trebuie să depășească 40 %

  • Forța maximă de impact nu trebuie să depășească 12 kN, cu masă de 80 kg;

  • Trebuie sa reziste la minimum 12 căderi fără a se rupe, (încercare în două corzi).

  • Sunt identificate de simbolul “doua cercuri întretăiate” inserate întru-un cerc și imprimat la unul din capete


Coarda triplu certificată
Fiind foarte compactă, greutate redusă și ușor de manevrat, această coardă este certificată ca fiind coardă simplă, semicoardă și geamănă. Ideală pentru alpiniștii de top care au nevoie de o coardă de calitate.



 

Coarda trebuie tratată cu blândețe. Să nu fie călcată cu piciorul, trebuie ferită de muchii ascuțite, de căderi de pietre, de murdărie și de căldura excesivă. Coarda este o componentă vitală și foarte sensibilă a sistemului de oprire a căderii și din acest motiv transportul ei trebuie să se facă în interiorul unui rucsac, ferită de umiditate, uzură mecanică, radiațiile solare și ultraviolete.


După fiecare folosire, se verifică metru cu metru. Dacă mantaua prezintă ștrangulări sau uzură pronunțată, coarda respectivă trebuie scoasă urgent din uz. După murdărirea cu noroi și alți poluanți naturali, corzile se spală în apă călduță, folosind detergenți speciali pentru corzi, iar pentru depozitare se recomandă strângerea corzii și păstrarea într-un loc perfect uscat și la întuneric.

De modul în care protejăm coarda în timpul lucrului, al transportului și al depozitării depinde în cea mai mare măsură păstrarea performanțelor dinamice. Motiv pentru care trebuie să ținem și evidența căderilor. Rezistența corzii la umiditate se reduce drastic după 1 - 2 ani de utilizare și deci trebuie să nu o utilizăm în situațiile în care se prevede udarea ei. În orice caz, după o perioadă de utilizare de 500 de ore (sau 3 ani de utilizare normală) se poate aprecia că performanțele dinamice au scăzut, chiar fără căderi tari, la jumatate, iar utilizarea trebuie să se facă cu factori de cădere și mai reduși.

Toate corzile utilizate în escaladă trebuie să fie dinamice. Alegerea unui anume tip de coardă se face în funcție de masa alpinistului (complet echipat), sarcina de muncă (tipul ascensiunii sau a escaladei), structura rocii, anotimp și alte considerente.





La achiziționarea unei corzi, unul din principalele criterii este eticheta UIAA care atestă faptul că produsul respectiv respectă normele de calitate și securitate impuse de Uniunea Internațională a Asociațiilor de Alpinism. Acest simbol emblematic de pe un echipament de alpinism este garantul calității și atestă că acesta este la cele mai înalte standarde internaționale de siguranță.
Testele UIAA sunt efectuate cu greutăți de 5 kg pentru semicoardă, respectiv 80 kg pentru coarda simplă și pentru o pereche de corzi gemene, simulându-se căderi cap de coardă de 5 metri înălțime cu factor de cadere 2. Se folosește exclusiv o metodă de filare statică.

Suport clienti Luni - Vineri 10.00 – 18.00

0758 089 455 0770 279 023 office@maramont.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!