Cum alegi sacul de dormit potrivit pentru aventurile tale?

Cum alegi sacul de dormit potrivit pentru aventurile tale?

Sacul de dormit corespunzător oferă confort termic și un somn odihnitor. Poți găsi sute de modele diferite în magazine, așadar cum îl alegi pe cel potrivit pentru călătoriile tale? Răspunsul pare simplu: temperatura la care ne așteptăm la locul de cazare ar trebui comparată cu informațiile furnizate de producător. Aici, însă, se pune problema – ce valoare să ținem cont atunci când un sac de dormit are de obicei trei sau patru temperaturi?


Standardele EN 13537 și ISO 23537Maramont sac de dormit Pajak

Ambele standarde determină cerințele generale și metodele de testare pentru sacii de dormit pentru adulți, utilizați în timpul activităților sportive sau recreative. Au fost introduse pentru a standardiza anumiți parametrii ai sacilor de dormit, cum ar fi temperatura, astfel încât utilizatorul să poată compara cu ușurință produse de la diferiți producători și diverse modele. EN13537 și ISO13537 introduc aceleași standarde și definesc aceiași parametri. Standardul ISO este implementarea internațională a standardului european EN13537. Pajak este singurul producător polonez care își certifică toate modelele de saci de dormit. Șeful dezvoltării de produse de la Pajak, este unul dintre experții grupului internațional de lucru pentru actualizarea standardului ISO 23537 și un expert al Comitetului Polonez de Standardizare în standardul EN 13537.
În timpul acestor teste, un manechin este echipat cu senzori și emană căldură (imită căldura emisă de o persoană în repaus), este plasat într-un sac de dormit într-o cameră cu temperatură controlată. Prin intermediul senzorilor, cercetătorii pot determina modul în care manechinul degajă căldură și pot identifica valoarea de izolare a modelului de sac de dormit.
Valorile de temperatură ce le regăsești pe sacii de dormit de la Pajak, au fost determinate în urma unor teste descrise în standardul EN ISO 13537.
Manechinul masculin cântărește 73 kg și are 175 cm înălțime, iar cel feminin cântărește 60 kg și măsoară 160 cm. Înainte de a cumpăra un sac de dormit, este vital să verifici dacă valorile furnizate de producător sunt conforme cu standardul EN ISO 13537. Deoarece acest standard nu este obligatoriu, nu toți producătorii efectuează astfel de teste, ceea ce are ca rezultat oscilații semnificative ale temperaturilor declarate de aceștia.

Maramont sac de dormit Pajak 3

Cum să interpretezi intervalul de temperatură de pe un sac de dormit? Există sute de modele diferite disponibile, așadar cum îl alegi pe cel mai bun pentru călătoria planificată? 

Temperatura de confort (T-Comfort) și temperatura limită (T-Limit).
Temperatura de confort și temperatura limită sunt cele mai importante două valori de luat în considerare atunci când alegi atât un sac de dormit pentru vreme rece, cât și un sac de dormit de vară. Temperatura limită indică la ce temperatură exterioară se pot aștepta bărbații cu fizic standard să doarmă confortabil. Temperatura de confort, pe de altă parte, este temperatura la care doamnele cu un fizic standard ar trebui să experimenteze confortul termic. Este util de știut că temperatura de confort a unui sac de dormit este întotdeauna puțin mai ridicată, deoarece femeile sunt mai sensibile la frig datorită construcției lor anatomice.

Temperatura superioară de confort și temperatură extremă

Pe sacii de dormit mai apar douMaramont sac de dormit Pajak 2ă valori: temperatura limită superioară de confort (T-max) și temperatura extremă (T-extreme). Prima apare doar ocazional și indică cea mai ridicată temperatură la care un bărbat cu o constituție standard se poate aștepta să doarmă confortabil. Odată depășită această valoare, s-ar putea să-i fie prea cald în sacul de dormit, așa că este posibil să transpire excesiv. A doua valoare, temperatura extremă, poate fi uluitoare mai ales în sacii de dormit pentru temperaturi sub zero. Cu toate acestea, nu ar trebui să fiți influențați de ea atunci când faceți o alegere, deoarece ne spune la ce temperatură o femeie cu o constituție standard ar putea fi expusă riscului de hipotermie.

Suntem diferiți

După cum se poate observa, EN 13537 și succesorul său EN ISO 13537 permite o comparație obiectivă a mai multor saci de dormit și se recomandă raportarea valorilor obținute la propriile gusturi și predispoziții. Percepția temperaturii este o chestiune foarte individuală, care depinde de vârstă, anatomie, nivelul de oboseală, aportul de calorii și mulți alți factori. De exemplu, dacă două femei folosesc un sac de dormit cu o temperatură de confort de 0 în aceleași condiții, una poate dormi bine, iar cealaltă poate simți frig. De aceea, atunci când alegi un model pentru tine, pe lângă valorile declarate de producător, merită să iei în considerare și experiența din călătoriile anterioare și predispozițiile individuale.

Maramont sac de dormit Pajak 1

Suport clienti Luni - Vineri 10.00 – 18.00

0758 089 455 0770 279 023 office@maramont.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!