Daca tot nu vrea sa plece frigul de la noi, haideti sa vorbim putin despre echipamentele cu umplutura din puf de gasca polonez: saci de dormit, jachete si alte accesorii.
De ce sa alegem puful de gasca?
Pe langa faptul ca puful de gasca este cel mai eficient izolator termic, acesta este si remarcabil de elastic, avand capacitatea de a reveni la starea sa naturala. Nu contează cat de mult este rasucit sau comprimat, puful revine la forma sa originala. Evident, in cazul in care un material nu revine la volumul sau initial, acesta isi pierde o parte considerabila a puterii sale de izolare.
Produsele cu umplutura de puf sunt de doua ori mai usoare decat cele cu umplutura sintetica, masurand mai putin de un sfert din volumul lor.
Odata cu tendinta actuala de a avea bagaje cat mai mici, puful natural devine singura cale rationala de a reduce semnificativ greutatea și de a mentine caldura.
Echipamentele cu umplutura de puf se pot comprima la o fractiune din volumul lor normal, astfel ca jacheta va incapea in buzunarul ei propriu, iar sacul de dormit se va pierde in rucsac.
Caldura si umiditatea corpului uman ajuta la activarea memoriei structurale a pufului. Aceasta memorie permite pufului sa revina la forma sa tridimensionala necesara pufului pentru a fi capabil sa capteze aer cald. Captarea aerului da pufului capacitatea de a izola termic.
Puful utilizat de Pajak este spalat, uscat la 140C si desprafuit de mai multe ori înainte de a fi umplut. Steril si biologic inert, plasat intre straturile de material care formeaza o bariera impotriva acarienilor, puful devine inofensiv pentru cei care sufera de alergii.
Producatorul Pajak foloseste doar puf de gasca recoltat de la gaste poloneze, in conformitate cu reglementarile Uniunii Europene si respectand drepturile animalelor.
Cum alegem puful de calitate?
Calitatea pufului se masoara in CU.IN (cubic inch per ounce). Aceasta unitate de masura defineste capacitatea unei cantitati de puf de a umple un volum anume. Cu cat puful este mai fin, cu atat la o greutate mai mica este capabil sa umple un volum mai mare.
Unitatea de masura pentru puf, CU.IN, reprezinta volumul in tol cubic (16.38 cm3) care poate fi umplut de o uncie (27,3 g) de puf. Testarea se face într-un cilindru transparent în care puful este comprimat cu o greutate etalon. Cu cat puful este de calitate mai buna, cu atat este mai comprimabil, dar dupa ce se ridica greutatea, are capacitatea de a reumple acelasi volum ca si inaintea comprimarii.
Calitatea pufului. O umplutura de puf cu 400 CU.IN este de calitate medie. Puful de calitate incepe la 500-550 CU.IN. Umpluturile care depasesc aceste cifre sunt de calitate foarte buna sau chiar premium. Puful de cea mai buna calitate este ideal pentru expeditii si conditii extreme.
Pajak utilizeaza doar puf de +750 Platinum si +900 Diamond CU.IN pentru a avea produse de calitate premium cu factor de izolare excelent. Doar 2 g din acest puf asigura un volum de umplere mai mare de 1L. Puful +750 Platinum garanteaza o rata de umplere de 750 cuin, longevitate si putere de incalzire impresionanta. Aceste echipamente corespund perfect turelor de iarna sau la altitudine, chiar si în conditii extreme.
Gradul de puritate al pufului. In stabilirea calitatii pufului se iau in considerare doi factori: capacitatea de izolare si gradul de puritate, adica in ce raport sunt amestecate puful cu penele. Cu cat mai mare este procentul de pene, cu atat puful este mai ieftin. Daca regasim in specificatiile unui produs cu puf indicatorul 95/5, acest lucru inseamna ca din 100 g umplutura, 95% este puf, adica o calitate premium.
Cum folosim si intretinem echipamentele cu puf?
Dupa cum spuneam, caldura si umiditatea corpului uman ajuta la activarea memoriei structurale a pufului. De aceea, se recomanda ca produsele cu puf de gasca sa fie purtate cat mai direct pe piele.
Puful este un izolator extraordinar atata vreme cat este uscat. Dar, daca se umezeste sau se uda, acesta se compacteaza si pierde capacitatea de a retine aerul. Secretul eficientei imbracamintelor de puf este purtarea acestora ca strat intermediar.
Daca nu ai posibilitatea sa cureti produsele cu umplutura de puf intr-o curatatorie specializata, atunci tine cont de sfaturile de mai jos pentru curatare:
Eticheta produsului ne indica ce tip de spalare este permisa si la ce temperatura (de regulă doar temperaturi joase 30-40 grade).
La masina de spalat alege programul de spalat puf sau lana. Introdu in cuva masinii 2-3 mingi curate de tenis pentru spalare si uscare mai eficienta.
In caz de uscare manuala, echipamentul se usuca culcat, rotind si schimbandu-i pozitia din cand în cand, dispersand intre timp eventuale cocoloase prin scuturare.
Alege aici sacul de dormit, jacheta sau alte echipamente cu puf