Protejează-ți ochii!

Protejează-ți ochii!

Ți-ai ales bocancii, te-ai dat peste cap cautând rucsacul potrivit și ți-ai dat seama cum să te îmbraci adecvat … dar așteaptă – te-ai gândit la ochelarii de soare?

Cei care merg pe munte au nevoie de ochelari de soare cu protecție la razele UV, dar in acelasi timp rezistenți, care nu se vor sparge atunci când vor fi scăpați – și desigur, aprobăm și faptul că vrem să arătăm cât mai cool cu ei.

ochaleri demon de la maramont
Vezi oferta de ochelari

Dacă ai de gând să te aventurezi pe munte, este foarte important să îți protejezi ochii. O pereche bună de ochelari de soare pentru drumeție, are același rol ca și crema de protecție solară pentru piele. Protejarea ochilor este extrem de importantă când faci trekking la altitudine – cu cât aerul devine mai rarefiat, lumina UVB devine mai puternică. Așa cum pielea ta se poate arde, la fel e și cu ochii tăi. Intensitatea razelor UV crește cu aproximativ 10-12% la fiecare 1000 m și vor fi reflectate de orice suprafață acoperită cu zăpadă sau gheață. Aceasta înseamnă că ochelarii de soare trebuie să poată bloca razele UV de sus, de jos și din lateral.

Înainte de a vorbi despre clasificarea lentilelor, este important să înțelegem ce înseamnă termenii UV și VLT.

UV – reprezinta lumina ultravioleta și constă de fapt din trei benzi cu UVC, UVB și UVA. Din fericire, UVC nu este o problemă semnificativă datorită atmosferei care le filtrează, dar UVA și UVB îți pot arde corneele. Acestea din urmă cresc semnificativ la altitudini mai mari și, în mod ideal, vei dori o pereche de ochelari capabili să filtreze toate cele trei, oferind o protecție de 100%.

VLT – Visible Light Transmission – măsoară câtă lumină reușește să treacă prin lentilă. Dacă ai nevoie de ochelari prin care să treacă cât mai puțină lumină, vei alege un VLT între 5-10%.

ochaleri demon de la maramont

Tipuri de lentile
Lentilele sunt categorizate pe o scară de la 1-4, în funcție de câtă protecție UV oferă. Există și o categorie 0, deși acestea sunt clare și mai mult pentru protectia impotriva vantului si a insectelor decât pentru protecția de razele UV.

Categoria 1 – sunt considerați ochelari „fashion” și nu vor bloca prea mult. De obicei, vor lăsa între 45-80% din lumina UV.
Categoria 2 – pot fi purtati zilnic prin oraș, sau alte activitați clasice, permițând 20-45% din razele UV.
Categoria 3 – când treci la acești ochelari, începi să obții o protecție reală, deoarece blochează până la 80% din razele solare. Te protejează de razele puternice, sunt ideali în vacanțele de la tropice, când conduci sau pentru drumețiile clasice.
Categoria 4 – dacă vei merge la altitudini mai mari, aceștia sunt ochelarii de care ai nevoie. Aceste lentile oferă cea mai mare protecție împotriva razelor dăunătoare și au, de obicei, un nivel scăzut de VL. Lăsând 3-8% din razele UV, acestea sunt utilizate cel mai bine pe munte, lac și mare!
Lentilele din categoria 4 nu sunt recomandate pentru condus, fiind foarte inchise la culoare!!!

ochaleri demon de la maramont
 Lentile fotocromatice categoria 2 la 4

Lentile polarizate
O altă opțiune oferită de producători este polarizarea. Polarizarea reduce strălucirea – modul în care soarele este reflectat de pe suprafețe, cum ar fi apa și zăpada. Această lentilă conține un filtru care blochează lumina reflectată intensiv, oferind o imagine mai clară.
Ochelarii polarizați pot face dificil să faci diferența între zăpadă și gheață, deci nu sunt potriviți pentru orice situație.
Lentile fotocromatice
Sunt lentile care au aplicat un tratament, o reacție chimică reversibilă, determinându-le să se închidă când sunt expuse la radiațile sau la lumina soarelui în general. Odată ce radiația dispare, lentilele revin la culoarea lor originală.

În ceea ce privește învelișurile, aceasta este o altă zonă care variază în funcție de producător, anti-zgârierea fiind cea mai frecventă. Acoperirea anti-ceață este, de asemenea, o opțiune populară, împreună cu o acoperire hidrofobă.
Suport pentru dioptrii. Producatorii s-au gandit si la cei care poarta ochelari de vedere. Astfel, gasim si ochelari de soare cu suport pentru dioptrii.

ochaleri demon de la maramont cu suport pentru dioptrii
Ochelari cu suport pentru dioptrii


Rama
Producătorii de ochelari de soare au folosit metal (oțel, aluminiu și titan) și plastic (acetat, policarbonat și nylon) de ani buni, și ambele sunt încă folosite în mod frecvent.
Rama ochelarilor Demon – TR90 – este o compoziție specială din nylon și fibră de carbon. Acest material face ochelarii să fie cu 20% mai ușori decât materialele convenționale. De asemenea, îl face mai rezistent la impact și tracțiune mecanică (cum ar fi schimbarea lentilelor care generează o flexie a cadrului). Creșterea este semnificativă și pentru durata ei în timp.

Confortul
Ochelarii mai grei pot aluneca, cu excepția cazului în care au brațele flexibile, așa că este posibil să ai nevoie de un elastic pentru a-i fixa pe cap. Greutatea este o preferință pentru unii și stil pentru alții, dar nu ar trebui subestimată
 

ochaleri demon de la maramontochaleri demon de la maramontochaleri demon de la maramontochaleri demon de la maramont
 

Ce se întâmplă când transpiri? În acest caz punctele de contact cauciucate din zona urechilor și de pe nas pot opri mișcarea ochelarilor. Indiferent din ce sunt realizate ramele, acestea trebuie să vă acopere bine ochii. În special la altitudini mai mari – vântul este vrăjmașul tău, iar designul ochelarilor te poate ajuta. Modelele cu brațele groase oferă o oarecare apărare suplimentară, dar cea mai bună protecție o oferă ochelarii care au inclusă această protecție laterală.

Acest subiect este complex, însă un lucru este cert: ochelarii de soare nu sunt doar un accesoriu pe potecile de munte, aceștia fiind la fel de importanți ca și celelalte piese de echipament.

Suport clienti Luni - Vineri 10.00 – 18.00

0758 089 455 0770 279 023 office@maramont.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!