Supraviețuitor în avalanșă

Supraviețuitor în avalanșă

Învată din experiențele altora!

Nu mulți pot spune că au supraviețuit după ce au fost îngropați în avalanșă. Dar când ți se întamplaă asta, e musai să împărtășesti experienșa, ca să învățăm din ea. Ovidiu Latcu ne împărtășește experiența trăită de curând într-o tură de freeride.

„Recent am fost surprins în freeride (în stațiune) de o avalanșă și îngropat la +1m. Fără DVA-uri și colegi antrenați pentru salvare din avalanșă treburile ar fi fost grave. Vă recomand să investiți în kit-uri și traininguri de avalanșă. Își merită toți banii.
Long story. Conștientizez că am făcut greșeli, sunt și greșeli pe care probabil nu le conștientizez. Mă mulțumesc dacă cu această postare poate conving 3-4 persoane să ia în serios riscurile din freeride.

Grupul: 5 persoane, nivel intermediar-avansat, toți cu kit-uri de avalanșă, nivele diferite de pregătire, training/recap făcut cu 2 zile înainte.

Condițiile: a nins 2 zile cu vânt moderat. Riscul de avalanșă era 4/5 în zonă. Dimineața a fost -3 grade, am făcut 6-7 ture prin aceeași zonă. După 11:30, s-a încălzit, erau +2,+3 grade. Am început să am dubii la ultima tură, cu 1-2 min înainte de accident, le-am spus celor care veneau în spatele meu să păstrăm distanța mai mare între noi, și să nu ne mai oprim în același loc.

Avalanșa: o persoană a pornit în fața mea. Am pornit și eu după câteva secunde și probabil am declanșat avalanșa. Nu am auzit nimic, nu a plecat și zăpada de sub mine… am facut 2 viraje și am încetinit să mă uit în spate după restul. A venit ca un val peste capul meu, am fost îngropat în 1 secundă (fără timp să declanșez airbag… protejez cap, etc), purtat câțiva metri, până într-un copac, în care am intrat cu talpa plăcii, între legături. Am știut instant ce s-a întamplat… panică la început, logic, dar apoi am încercat să mă calmez, să respir cât mai rar, aveam speranța dată de DVA și colegi (so forget about #nofriendsonapowderday)

Operațiunea de salvare: ceilalți au auzit avalanșa și au executat cât se poate de bine salvarea.

– Bogdan Maghear și Pulka Tudor care erau în spatele meu, au auzit avalanșa, nu mă mai vedeau, m-au strigat, nu au primit răspuns și și-au dat seama că am fost îngropat – s-au dus în zona de unde a pornit avalanșa, au scos DVA-urile, au trecut pe ‘SEARCH’ și m-au localizat foarte repede. Au sondat și au dat de cască și au început să sape ca eroii (au avut ce).

– între timp Csilla Kátay urca înapoi la mine, a sunat între timp la ‘PisteRescue’ și le-a dat locația și toate datele.

– în aproximativ 6-8 minute am fost scos complet afară, și odată ce am fost scos de sub zăpadă, m-am și trezit și am început să respir normal.

– fix când cei 3 eroi m-au scos din zăpadă, au ajuns și cei de la ‘PisteRescue’, m-au verificat de fracturi, mi-au pus oxigen, totul era ok.

Post-salvare am fost dus la spital deoarece am fost leșinat câteva minute datoritî lipsei de oxigen (da, se termină foarte repede) și au fost nevoie de niște analize, perfuzii, supraveghere pentru edem pulmonar, dar a fost ok.

Răni: cum avalanșa m-a băgat în copac, toată zăpada care a venit peste, mi-a forțat genunchiul într-o poziție nefirească, dar pare că sunt doar niște leziuni la menisc.
Concluzii :

  • Those 3 guys saved my life 🙏THANK YOU !
  • KIT-ul de avalanșă m-a salvat
  • Trainingurile de avalanșă și salvare m-au salvat

Am auzit lume care consideră că ar fi prea scump, sau se întreabă dacă chiar merită. Dar, eu zic că merită toți banii. După cum vedeți, se poate întampla oriunde, aproape de pârtii, în zone pe care poate mulți le considerăm safe.

Vă recomand niște pagini/grupuri de unde vă puteți documenta, cumpăra kit-uri sau puteți găsi traininguri și cursuri de salvare din avalanșă: Splitboard RomaniaThe North QuestMaramont.

Take care. Nu subestimați muntele. It can kill your ass. Cumpărați KIT-uri de avalanșă. Ar fi fost rău să stau sub zăpadă și să nu știu că am o șansă să fiu găsit pentru că am un DVA la mine.”
 

Mulțumim pentru text Ovidiu Latcu.

Suport clienti Luni - Vineri 10.00 – 18.00

0758 089 455 0770 279 023 office@maramont.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!